niedziela, 22 października 2017

Leśny mech

Intensywnie zielone, puszyste, wilgotne i tak bajecznie dobre …do upieczenia tego ciasta podeszłam z wielkim dystansem , a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!
Smak szpinaku nie jest absolutnie wyczuwalny, za to kolor…. yhmmm, mniamu ;-)
składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
350ml szklanki kremówki 30%
250g serka mascarpone
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
450g mrożonego szpinaku
2 śmietan-fixy
suszona żurawina, borówki lub pestki granatu do dekoracji
cukier puder do osłodzenia śmietany (u mnie 2 łyżki)
Wykonanie Ciasta:
jajka z cukrem miksujemy na gładką masę, dodajemy po trochę oleju i nadal miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy nadal miksując całość. Na sam koniec dodajemy szpinak ,wcześniej bardzo mocno odciśnięty przez gazę.
Ciasto przelewamy na blachę o średnicy 26cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st ok 1 godziny- lub do suchego patyczka.
Masa śmietanowa: mocno schłodzoną śmietanę dajemy do wysokiej miski, ubijamy chwilę ,wsypujemy śmietan-fixy i przesiany cukier puder. Ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serka mascarpone i mieszamy łyżką do połączenia.
Zimne ciasto przekrawamy na 2 części – dolna powinna być grubsza. Górną kruszymy.
Spód ciasta smarujemy kremem śmietanowym ,a na krem posypujemy pokruszone ciasto, lekko dociskając. Sam wierzch posypujemy wcześniej namoczoną żurawiną, pestkami granatu lub borówkami.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz