niedziela, 22 października 2017

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Fajna wersja zupy krem, którą uwielbia mój syn :-)
... i bardzo zdrowa!
Składniki:
1 średnia marchewka
1/2 korzenia pietruszki
1 ząbek czosnku
kawałek selera
kawałek pora
2 ziela angielskie
liść laurowy
1 l wody
2 ziemniaki
1 szklanka czerwonej soczewicy
sól
Ugotować bulion. Wyjąć  ziele i liść. Dodać ziemniaki w kostkę, posolić. Gdy ziemniaki będą miękkawe, dodać opłukaną soczewicę i gotować pod przykryciem do miękkości.
Ponadto:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor lub 1/2 puszki pomidorów
1/2 łyżeczki ziół toskańskich
szczypta tymianku
sól
pieprza
słodka papryka
Na patelni zeszklić lekko pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie, dodać czosnek przez praskę, przesmażyć minutę razem i dodać pomidora. Dusić wszystko 2 minuty, dodać zioła i przyprawy.  Całość wlać do zupy, gdy soczewica będzie ugotowana. Zblendować. Posypać koprem.
Smacznego!

2 komentarze: