środa, 24 stycznia 2018

Muffiny cytrynowe

Te puszyste babeczki posmakują wszystkim, którzy lubią smak biszkoptowego ciasta.
Lekko kwaśna polewa z cytrynowego lukru jest ukoronowaniem łagodnego wnętrza.
Nie potrzeba wiele czasu, aby wyczarować te pyszności, a składniki na pewno znajdą się w domu!




Składniki na ok 12 babeczek:
3 jajka
1 pełna szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
120ml oleju
sok z 2 cytryn
można dodać olejek cytrynowy lub skórkę z cytryny
 

Wykonanie:
Jajka krótko ucieramy, dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, ucieramy do połączenia, dodajemy stopniowo olej, a na koniec sok z cytryn. Krótko ucieramy do połączenia składników.
Napełniamy papilotki (uwaga, nie do pełna, babki będą rosły) Wstawiamy do nagrzanego na 180 st piekarnika i pieczemy ok 22-25 minut.


Studzimy na kratce.
Papilotki zdejmujemy z lekko przestudzonych babeczek, wtedy łatwo odchodzą.
Lukrujemy zimne!

Lukier:
1 szklanka cukru pudru, kilka łyżek soku z cytryny. Wymieszać. Powinna być lejąca, ale gęsta masa.
Polewamy babeczki, odstawiamy na 15 minut. Gotowe! 

2 komentarze: