niedziela, 22 października 2017

Bezglutenowy wegański pasztet z soczewicy


Czasem nawet wegetarianie mają ochotę na „mięcho”, a raczej jego smak :-) dlatego powstał pyszny bezglutenowy przy okazji pasztet, który smakuje jak mięsny, z tą niewielką różnicą ,że TEN JEST O NIEBO LEPSZY I ZDROWSZY!
Jest hitem w naszej rodzinie i króluje na stole podczas wszystkich świąt i spotkań we większym gronie.
Wspaniale smakuje podany z pomidorem czy ogórkiem kiszonym… a krótki czas przygotowania zachęca do wypróbowania tego przepisu ;-)

Składniki na standardową keksówkę
3 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
150 ml oleju
3 cebule
Ok. 20 suszonych śliwek
3 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
4 goździki
1 ziarno jałowca
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
kilka łyżek oleju do smażenia

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli, wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zblendować na gładką masę na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku sola i pieprzem.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać bułką tartą na to wylać 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wcisnąć w masę śliwki, jedna za drugą tak aby się stykały. Wylać resztę masy.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet piec przez 40 – 45 minut. Następnie w foremce, gdy stężeje można wyjąć z formy. Kroić najwcześniej 5 godzin po upieczeniu aż mocno stężeje. Najlepszy po 12 godzinach.

2 komentarze: