Poziom trudności dla przedszkolaków :-)
Zdrowie na talerzu i radość dla podniebienia...duet idealny...
Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
250g ciecierzycy
2 małe cukinie ogórkowe
2 duże papryki (mogą być kolorowe)
3 średnie marchewki
olej do smażenia
sól
pieprz
Wykonanie:
Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie na ok 4-6 godzin, gotujemy ok 60 minut lub wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
Warzywa myjemy i kroimy w małe kawałki. Marchew w talarki, paprykę w paski, a cukinię w półplasterki. Wszystkie warzywa podsmażamy osobno na oleju. Marchew i paprykę ok 10-12 minut, cukinię ok 5 minut , łączymy razem i doprawiamy. Dodajemy zimną ciecierzycę i podgrzewamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz