Od czasu do czasu mam ochotę zjeść coś konkretnego, kalorycznego i intensywnego w smaku!
To danie gości u nas od lat kilkunastu. Serwuje go na obiad w gronie rodzinnym, ale zdało też świetnie egzamin podczas wielu spotkań. Mięso jest soczyste, a skórka na wierzchu przyjemnie chrupie i świetnie smakuje.
Przekonajcie się :-)
Składniki:
6 podudzi
2 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
sól
1/2 łyżki oliwy
1 łyżka bułki tartej
3 łyżki łagodnego keczupu
2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i oliwę.
Wymieszać razem na papkę i natrzeć mięso pozostawiając na nim dość grubą warstwę mieszanki.
Nakryć folią i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie zmieszać ze sobą keczup z majonezem
i posmarować dość obficie wierzch podudzi. Lekko potrzepać bułka tartą.Wstawić do nagrzanego na 200 st. C piekarnika i piec ok. 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175 st. C. Piec do momentu aż kurczak będzie miękki, a skórka mocno się zarumieni.
Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką.
- Jeśli skórka zbyt szybko się rumieni, a mięso jest jeszcze twarde, nakryć folią aluminiową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz