Kasze są zdrowe.... to każdy wie. Nie każdy lubi. U nas było podobnie :-) Jednak to danie sprawia, że kasza znaczy coś więcej niż do tej pory. Jest bardzo sycące, bardzo smaczne i bardzo oryginalne.
...i jak zwykle u mnie, jest szybkie w przygotowaniu.
Składniki na ok 4 porcje:
1 szklanka kaszy pęczak
3 szklanki wody
1 duża papryka
1 cukinia (ogórkowa)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 spore garście szpinaku w liściach
4 plastry pomidorów suszonych
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Wykonanie:
Wodę zagotować, posolić do smaku i do gotującej wody wsypać dobrze opłukaną na sitku kaszę. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 17-20 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy ugotowana odcedzić.W czasie gdy gotujemy kaszę przygotować warzywa. Cukinię pokroić w małe i cienkie półplasterki i poddusić na oleju ok 5-7 minut. Paprykę pokroić w kostkę lub małe paski i poddusić na oleju ok 7-10 minut. Cebulę pokroić w kostkę i również poddusić lekko na oleju aż zmięknie - ok 5 minut. (wszystko dusimy osobno) Uduszone warzywa połączyć razem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dać wyciśnięty czosnek, a następnie wrzucić szpinak i smażyć 2-3 minuty razem aż szpinak zmięknie. Przełożyć do reszty warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać odsączone z zalewy (na ręczniku papierowym) pokrojone drobno pomidory suszone. Wymieszać. Połączyć z kaszą.
Smacznego!
Kocham z różnymi kaszami to danie:*
OdpowiedzUsuńMoje ulubione jedzenie na każdą porę dnia.
OdpowiedzUsuń