Jak ja kocham czekoladę....! Wszystko co czekoladowe pochłaniam bez opamiętania :-)
Dlatego powstały w mojej domowej kuchni - Pyszne, Mocno Czekoladowe - MAFINY :-)
Są tak bogato czekoladowe, że nie sposób ich nie pokochać .... zgrzeszyłam więc na maksa :-P
Powstają Raz, Dwa, Trzy!
....w kilka chwil....
Składniki na ok 17 porcji:
Do jednej miski:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Wymieszać razem łyżką
Do drugiej miski:
2 jaja - rozbełtać widelcem, dodać 1 i 1/4 szklanki maślanki, dodać 10 dag roztopionego chłodnego masła. Razem dobrze ale krótko wymieszać łyżką. Na sam koniec dodać 1 czekoladę gorzką posiekaną w większe kawałki. Zamieszać.
Składniki mokre czyli z drugiej miski dodać do suchych (miska pierwsza), wymieszać do połączenia.
Papilotki umieścić w formie do pieczenia Mafinek - napełnić ciastem ciut więcej niż do połowy papilotki.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do suchego patyczka / u mnie ok 30 minut.
Po wyjęciu odkleić papilotki i wystudzić.
W tym czasie przygotować polewę lub użyć gotowej.
Polewa:
5 dag. masła dać do rondelka i rozpuścić na małym gazie. Jak rozpuszczone dodać 3 łyżki cukru pudru, podgrzać razem do rozpuszczenia.
Osobno w kubku : 2 łyżki kakao plus 2 łyżki mleka (gdy zbyt gęste dolać 1/2 łyżki mleka), wymieszać razem, wlać do masła z pudrem, wymieszać gotując na malutkim gazie przez pół minuty. Wystudzić. Letnim gęstniejącym polać mafinki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz