niedziela, 22 października 2017

Pierogi ruskie

Pierogi kocham od dziecka. Moimi faworytami są oczywiście ruskie... z dużą ilością twarogu i cebulki... :-) ale uwielbiam je wszystkie, nie ważne czym nadziane, kapustą, szpinakiem czy wiśniami....polane śmietaną i posypane cukrem... mniam!
Ciasto mam zawsze takie samo, bo jest świetne i sprawdzone!
No może do owocowego farszu daję mniej soli - ale to wszystko :-)
Ciasto na ok 60 dużych pierogów:
Składniki:
1/2 kg mąki tortowej lub Poznańskiej do pierogów
1 całe jajko lub samo żółtko ( u mnie przeważnie całe, różnica żadna)
300ml ciepłej wody (najlepiej jak ma ok 40st.)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka margaryny- roztopionej wcześniej na małym ogniu.
Margarynę można zastąpić masłem lub olejem, ja dodaję margarynę, bo sprawia, że ciasto w pierogach przysmażanych nie jest gumowate.
Wykonanie:
Z mąki usypujemy kopczyk na środku stolnicy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dajemy sól i siekając początkowo nożem, łączymy jajko z mąką, gdy jajo zacznie łączyć się z mąką zaczynamy zagniatanie dłonią. Dodajemy roztopioną margarynę i zagarniamy coraz więcej mąki starając się łączyć wszystko w całość. Dolewamy po trochę wody i zagniatamy całość do momentu aż mąka zabierze całą wodę. (W razie potrzeby wody można użyć ciut więcej). Gdy wszystko ładnie nam się połączy, wyrabiamy ciasto na gładką kulę. Powinno to trwać ok 10 minut, aż będzie elastyczne i sprężyste. W konsystencji powinno przypominać dobrze wyrobioną plastelinę. Wyrobione ciasto odkładamy na ok 10 minut aby odpoczęło nakrywając je ściereczką lub szklaną miską.
Po tym czasie odcinamy kawałek i wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką na ok 2mm- im cieńsze  ciasto tym smaczniejsze będą pierogi.
Wykrawamy kółka najlepiej szklanką nakładamy wcześniej przygotowany farsz i lepimy :-)
(na 1 placek wykrojony szklanką nakładam ok 1i 1/2 łyżeczki farszu)
Farsz ziemniaczany:
ok 2 kg ziemniaków
1/2 lub 1 kostka twarogu półtłustego
4 duże cebule
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wyrabiamy tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoto na oleju. Dodajemy do ziemniaków, studzimy aby były letnie, dodajemy ser, sól , pieprz i dobrze razem wyrabiamy tłuczkiem.
Jeśli mam suche ziemniaki, dodaję cebule razem z olejem, na którym się smażyła, jeśli ziemniaki są kleiste ,cebulę wtedy dokładnie odciskam z oleju na sitku. Soli dodaję tyle aby farsz był lekko przesolony, podczas gotowania woda wyciąga sól i ostatecznie pierogi  mają idealny smak.
Pierogi wrzucam do dużego garnka na gotującą się wodę, gotuję od wypłynięcia ok 3 minuty. Wyciągam na sitko łyżką cedzakową, przelewam zimną wodą i wykładam na tacki aby dobrze wystygły, dopiero zimne układam jeden na drugim - zapobiega to ich sklejaniu.
Dodatkowo przed schowaniem można lekko każdy posmarować pędzelkiem zwilżonym stopionym masłem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz