niedziela, 22 października 2017

Makaron z cukinią

Kochani jeśli tak jak ja kochacie cukinię to pokochacie również to danie.
Jego wersje podstawową zaczerpnęłam w internecie.
Dodałam do niej swoje składniki i wyszło cudowne delikatne w smaku danie, którym zachwyca się moja rodzina :-)
Mam nadzieję, że przypadnie do gusty również Wam!




Składniki na ok 4 porcje:

2 małe cukinie
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 kg pieczarek
2 łyżki serka mascarpone
Makaron wstążki
olej do smażenia
opcjonalnie ser żółty do natka do posypania.





Wykonanie:

Cukinię razem ze skórą zetrzeć na grubej tarce. Dusić na patelni bez oleju aż odparuje, wtedy dodać serek mascarpone i sól. Pieczarki pokroić w ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Udusić na maśle lub 1 łyżce oleju. Doprawić solą i pieprzem, połączyć z cukinią.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, poddusić lekko z czosnkiem przeciśniętym przez praskę ( nie smażyć na złoto), uduszoną dodać do całości, wymieszać, doprawić do smaku.
Udekorować startym żółtym serem i natką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz