sobota, 21 października 2017

Zupa krem z cukini

To zupa o bardzo łagodnym smaku. Jej łagodność przełamuje jedynie nutka czosnku.
Jest bardzo kremowa i lekkostrawna. Podana z grzanką niesamowicie syci i rozgrzewa.
Zwłaszcza jesienią!



Składniki:
2 małe cukinie
4 małe ziemniaki
2 małe ząbki czosnku
1 cebula
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka śmietany
1 łyżka koperku
sól
pieprz


Wykonanie:
Z litty wody ugotować bulion dodając ulubione jarzyny.
Cebule pokroić w kostkę i lekko zeszklić, pod koniec dodać przeciśnięty czosnek.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i chwilę obsmażyć na patelni, na odrobinie dobrego oleju.
Wyciągnąć wszystkie jarzyny z bulionu i dodać ziemniaki. Posolić i gotować.
Cukinię obrać ze skórki, pokroić w kostkę i również

krótko obsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać do ziemniaków. Gotować do miękkości.
Zmiksować. doprawić solą i pieprzem. Podbić śmietaną. Posypać koprem.
Najlepsza z grzankami!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz