Jest bardzo kremowa i lekkostrawna. Podana z grzanką niesamowicie syci i rozgrzewa.
Zwłaszcza jesienią!
Składniki:
2 małe cukinie
4 małe ziemniaki
2 małe ząbki czosnku
1 cebula
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka śmietany
1 łyżka koperku
sól
pieprz
Wykonanie:
Z litty wody ugotować bulion dodając ulubione jarzyny.
Cebule pokroić w kostkę i lekko zeszklić, pod koniec dodać przeciśnięty czosnek.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i chwilę obsmażyć na patelni, na odrobinie dobrego oleju.
Wyciągnąć wszystkie jarzyny z bulionu i dodać ziemniaki. Posolić i gotować.
Cukinię obrać ze skórki, pokroić w kostkę i również
Dodać do ziemniaków. Gotować do miękkości.
Zmiksować. doprawić solą i pieprzem. Podbić śmietaną. Posypać koprem.
Najlepsza z grzankami!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz