Jego największą zaletą jest to, że z każdym kolejnym dniem smakuje lepiej!
Więc kiedy przygotowuję go dla gości, za pieczenie zabieram się dwa dni wcześniej.
Proste ciasto, które może śmiało konkurować z najlepszymi słodkościami!
Przekonajcie się sami!
1,5 szklanki startej marchewki (drobne oczka tarki)
1,5 szklanki mąki pszennej
4 całe jajka
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mała łyżeczka sody
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli (nie więcej)
2 łyżki rodzynek rodzynek
kilka sztuk (7-8) suszonych moreli ( jak dla mnie obowiązkowy składnik, który nadaje ciastu super smak i dodatkową "mokrość".
Marchewkę trzemy na tarce. Rodzynki i morele zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę pod przykryciem. jajka dajemy do miski i ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym ok 3-4 minuty.Wlewamy małymi partiami olej, cały czas miksując.Następnie dodajemy partiami mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem, sodą i solą. Dodajemy cynamon i przyprawę do piernika.
Na samym końcu dodajemy bakalie. Morele po odciśnięciu z wody, kroimy w kostkę i razem z rodzynkami oprószamy lekko mąką- to zapobiegnie opadaniu bakalii na dno ciasta. Dodajemy bakalie do ciasta, lekko mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego już piekarnika na 180st. Czas pieczenia 50-55 minut, najlepiej sprawdzać wykałaczką- Sucha wykałaczka oznacza, że ciasto jest upieczone.
Studzimy na kratce. Zimne polewamy polewą lub kremem z serka. U mnie króluje krem!
Składniki na krem
100g serka kanapkowego typu Almette- bez dodatków
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki miękkiego masła
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce serka, łączymy razem, do całości dodajemy po łyżce cukru pudru. Smarujemy całkiem zimne ciasto.
Proste i dobre :D :D
OdpowiedzUsuńZa dobre, bo dupa rośnie :D
OdpowiedzUsuń