środa, 1 listopada 2017

Żurek z Karczmy

Żurek jest daniem, którego smak zależy od dobrego zakwasu, bez tego nie osiągniemy pełni smaku. To zupa, którą przygotowujemy z sercem, nie tylko na dłoni, ale i na talerzu:-)
Gęsty, lekko kwaśny, z pyszną mięsną wkładką i jajkiem. Poezja!
(Zakwas na Żur podaję osobno w moich przepisach)


Składniki:
Ok. 1 l wody
500ml zakwasu (może być kupny)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
5 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
400g kiełbasy (ja pomijam białą)
150g wędzonego boczku

Przygotowanie:
Nastawiam wodę z czosnkiem kulkami ziela, liśćmi laurowymi, solą, kulkami pieprzu i kawałkiem kiełbasy. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem (opcjonalnie wrzucam 2 suszone grzyby)
Pozostałą kiełbasę kroję w drobną kostkę i przesmażam na patelni. W ten sam sposób przesmażam boczek i łączę z kiełbasą. Cebulę siekam w drobną kosteczkę, duszę do lekkiego zmięknięcia na patelni, a pod koniec dodaję do niej majeranek, który rozcieram w dłoniach dla uwolnienia lepszego aromatu. Cebulę i kiełbasę z boczkiem dodaję do wywaru i razem gotuję ok. 5 minut. Następnie wlewam zakwas energicznie mieszając. Gotuję całość ok 3-4 minut. Mąkę daję do kubka, dodaję śmietanę, mieszam do połączenia, aby nie było grudek, wlewam po łyżce gorącego żuru, w celu zahartowania śmietany, co zapobiegnie zważeniu. Wlewam całość do zupy, cały czas energicznie mieszając. Gotuję 2 minuty. Wyłączam, doprawiam jeśli jest taka potrzeba. Podaję z ugotowanym na twardo jajkiem i pieczywem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz