środa, 1 listopada 2017

Zakwas na żurek

Swój domowy zakwas znacznie różni się od kupnego.
Żurek przygotowany w ten sposób jest prawdziwie domowy, a jego smak przypomina mi czasy, kiedy jadałam u babci....

składniki:
duży słoik
6 łyżek mąki żytniej razowej typu 2000 (może być też żytnia do wypieku chleba)
1 litr przegotowanej wody o temperaturze 37st (nie za gorąca)
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3,4 ziela angielskie
1/2 łyżeczki soli

przygotowanie:
Do czystego i wyparzonego słoika wsypuję mąkę i przyprawy (czosnek nacinam), mieszam dokładnie, nakrywam zakrętką, ale nie dokręcam jej absolutnie, tylko kładę na słoiku.
Odstawiam w ciepłe miejsce i po kilku godzinach jeszcze raz mieszam. Po czym zostawiam słoik na 3-4 dni bez mieszania. Po tym czasie zakwas jest gotowy do przygotowania żurku.


3 komentarze:

  1. na pewno zrobię ten zakwas ;) Ty masz same cudowne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam też gnioty, ale cicho:-D

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam pytanko gdzie się podziała woda w przepisie? 😊 idę poszukam jej na filmiku pozatym przepis super pozdrawiam 😉

    OdpowiedzUsuń