niedziela, 28 stycznia 2018

Racuchy drożdżowe

Kto nie lubi racuchów ręka do góry!
Nie ma nikogo?
No to świetnie, skoro mamy na sali samych zwolenników tych mniamuśnych placuszków to zaczynamy od składników.



Ok 1/2 kg mąki
1 jajo
1,5 szklanki mleka
50g drożdży (pół kostki)
3 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Troszkę otartej skórki z cytryny (opcjonalnie)
Jako dodatek 2 jabłka
Cukier puder do posypania lub syrop klonowy do polania.

Zanim napiszę co z tymi składnikami robię dalej, musicie wiedzieć, że to jest przepis, który uważam za DOSKONAŁY, do tej pory robiłam na różne sposoby, bardzo podobne, ale ta wersja jest hitem i nie szukam już innej, dlatego śmiało mogę się nią z Wami podzielić!

Przygotowanie:
Duża miska to podstawa w działaniu.
Do miski wsypuję mąkę (najlepiej przesianą)
W mące robię duży dołek i wlewam do niego drożdże z mlekiem( mleko lekko podgrzewam- ma być letnie) i cukrem- wcześniej drożdże rozkruszam, zalewam połową mleka, dosypuję cukier i cukier waniliowy, mieszam do rozpuszczenia składników. Pozostawiam wszystko na ok 15 minut. Po tym czasie dolewam resztę mleka ( które też jest letnie), dodaję jajo (najlepiej nie prosto z lodówki) i skórkę z cytryny. Mieszam łyżką do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Zostawiam do wyrośnięcia na ok 20-30 minut pod przykryciem.
Smażę na ulubionym oleju.
Przed smażeniem obieram jabłka, kroję ja na plasterki. Kiedy racuchy zrumienią się z jednej strony, układam na nich jabłka, lekko dociskając palcem i dopiero odwracam.
Wykładam na ręcznik papierowy, lekko przestudzone sypię cukrem pudrem lub polewam syropem klonowym.

Jabłka można również pokroić w kosteczkę i dodać do ciasta. Świetnie sprawdzi się też banan, wiśnie i inne owoce dodane do całości.

SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. W końcu blog :) Bardzo się cieszę,tyyle będzie do czytania :) A racuchy lubię bardzo,z jabłkami i posypane cukrem pudrem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie😘Od jutra dzieci mają ferie,więc super okazja na racuchy😁Blog zapowiada się bardzo ciekawy☺Pozdrawiam serdecznie😍

    OdpowiedzUsuń
  3. No i jest blog👍😘😘 racuchy zrobilam przepyszne.. Wyszły najlepszy blog to u Malinowej pozdrawiam🙂🙂 Pati

    OdpowiedzUsuń