wtorek, 30 stycznia 2018

Sałatka brokułowa

Przygotowanie sałatki zwykle wiąże się z krojeniem i siekaniem wielu składników.
Ta wersja jest bardzo minimalistyczna jeśli chodzi o włożoną w nią pracę.
Za to jest pyszna, zdrowa i pięknie prezentuje się na stole!
 




Składniki:
1 duży brokuł
5 jajek
4 pomidory
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
1 duży ząbek czosnku
sól
pierz


Wykonanie:
Brokuł dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie aldente.
Jajka gotuje na twardo ok 10 minut.
Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki.
Fasole odsączam i przelewam na sitku zimna wodą.
Zimny brokuł układam na środku dużego półmiska.
Pomidory i jajka kroję w ósemki i układam w koło na przemian.
Solę i pieprzę po wierzchu.

Sos:
Jogurt mieszam z majonezem oraz z przeciśniętym czosnkiem, dodaję sól i pieprz  do smaku.
Polewam brokuły dość obficie. Na wierzchu układam kupki fasoli.


Smacznego!

2 komentarze: