Czy czekoladowe ciasto zawsze musi być niezdrowe i tuczące ?
Czy nie można objadać się słodkim ,pysznym ,mocno czekoladowym ciastem bez wyrzutów sumienia …?
Teoretycznie- nie …ale praktycznie już TAK!!!!
No to zaczynamy !!!!
Czy nie można objadać się słodkim ,pysznym ,mocno czekoladowym ciastem bez wyrzutów sumienia …?
Teoretycznie- nie …ale praktycznie już TAK!!!!
No to zaczynamy !!!!
Składniki :
2 puszki czerwonej fasoli -(dla bardziej zdrowego efektu polecam ugotować fasolę lestello samemu.)
4 jajka
szczypta soli
3,5 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju rzepakowego
5 łyżek cukru trzcinowego
2 banany
2 puszki czerwonej fasoli -(dla bardziej zdrowego efektu polecam ugotować fasolę lestello samemu.)
4 jajka
szczypta soli
3,5 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju rzepakowego
5 łyżek cukru trzcinowego
2 banany
Wykonanie:
Fasolę odcedzamy, płuczemy.wszystkie składniki dajemy do dużego blendera i razem blendujemy ,przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra dół) na 180 stopni. Pieczemy ok 1 godzinę -do suchego patyczka.
Ja piekłam 1 godzinę 5 minut.
Studzimy wyciągnięte z blaszki. Zimne ciasto polewamy polewą.
Fasolę odcedzamy, płuczemy.wszystkie składniki dajemy do dużego blendera i razem blendujemy ,przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra dół) na 180 stopni. Pieczemy ok 1 godzinę -do suchego patyczka.
Ja piekłam 1 godzinę 5 minut.
Studzimy wyciągnięte z blaszki. Zimne ciasto polewamy polewą.
Wersja na bogato :
składniki na ciasto tak jak wyżej plus 2 opakowania serka mascarpone i 1 śmietana 30%. 2 łyżki cukru pudru.
składniki na ciasto tak jak wyżej plus 2 opakowania serka mascarpone i 1 śmietana 30%. 2 łyżki cukru pudru.
Śmietanę ubijamy dodając cukier puder, serek mascarpone ucieramy chwilkę mikserem, łączymy śmietanę z serkiem.
Zimne ciasto przekrawamy na 3 części , smarujemy kremem i dopiero na koniec polewamy polewą.
Zimne ciasto przekrawamy na 3 części , smarujemy kremem i dopiero na koniec polewamy polewą.
Wersja z bakaliami:
Składniki na ciasto jak wyżej plus garść rodzynek, garść żurawiny –
Składniki na ciasto blendujemy, rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 10 minut.
Odcedzamy, oprószamy mąką pszenną i dodajemy do ciasta. Mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na keksówkę. Po wystudzeniu Polewa
Składniki na ciasto jak wyżej plus garść rodzynek, garść żurawiny –
Składniki na ciasto blendujemy, rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 10 minut.
Odcedzamy, oprószamy mąką pszenną i dodajemy do ciasta. Mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na keksówkę. Po wystudzeniu Polewa
Próbowalam kiedys proteinowe ciasto z fasoli..nie moj smak ;/
OdpowiedzUsuńja też nie przepadam za takimi wynalazkami, ale to było dobre jakimś cudem hehe
UsuńCuda Malinowej;))) coś dla mnie:*
OdpowiedzUsuńBedzie CI smakowało:-)
Usuń