niedziela, 22 października 2017

Kokosowy sernik bez sera

Puch, lekkość, smak kokosów... kruche ciasto ....  IDEAŁ! gdyby ten sernik był facetem ..... :-P






Zwykle robię go na standardowej dużej blaszce, jeśli chcę zrobić na małej 22cm to dzielę składniki przez pół.


Przepis na blachę dużą:


Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 kostka masła
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
opcjonalnie 2 łyżki śmietany, jeżeli ciasto ciężko się lepi.


Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane w kosteczkę masło i resztę składników, zagnieść.
Podzielić na 2 części. Większą i mniejszą. Mniejszą dać do foliowego woreczka i schować do zamrażalki.




Masa kokosowa:
30 dag kokosów
1 duży kubek śmietany 18%
3 łyżki cukru


Wykonanie:
Do śmietany dać cukier, wymieszać, dodać kokosy, wymieszać.




Masa śmietanowa (serowa)
5 białek
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
3 duże kubki śmietany 18%


Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli, gdy ubite dodać porcjami cukier i ubijać. Wsypać budynie i miksować. Na koniec dodać śmietanę, krótko zmiksować.




Ciasto rozwałkować na grubość 1cm, dać na blaszkę wyłożoną papierem. Na ciasto dać masę kokosową, wyrównać, na to wylać masę śmietanową (serową)
Na sam wierzch zetrzeć na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażalki.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st, ok 1 godzinę
- ja dziś piekłam 55 minut
Gdy upieczone (widać po kruszonce) uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i dopiero po 2 minutach wyciągamy ciasto aby nie opadało.


Musi postać od 2-3 godzin aby  wystygło i stwardniało, po wyciągnięciu z piekarnika jest "galaretowate" -zawsze!


Zimne posypać cukrem pudrem


Smacznego!


Śmietanę można zastąpić jogurtami Greckimi- nie robiłam takiej wersji.
Kokosy można zamienić mielonymi orzechami.!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz