Ta sałatka świetnie sprawdza się na wszelkie spotkania.
Idealna na popołudnie z przyjaciółką przy lampce wina...
Zdrowa i łatwa w wykonaniu :-) Krótka lista zakupów to kolejny jej atut!
Polecam!
Zacznijmy od tego, że potrzebujemy duży, najlepiej podłużny półmisek
-ale to nie jest składnik obowiązkowy :-)))
Składniki na 4 porcje:
1 sałata (najlepiej lodowa)
1/2 kostki sera typu feta
1 podwójny filet kurczaka
2 duże pomidory
1 ogórek zielony
4,5 rzodkiewek
garść pestek dyni
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu,
1 piórko czosnku
sól
pieprz
carry
olej do smażenia
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w malutką kostkę, polać olejem obsypać solą i carry. Zamarynować ok 15,20 minut i usmażyć. Po usmażeniu doprawić pieprzem i wystudzić.
Sałatę umyć, porwać na małe kawałki i rozłożyć dość grubą warstwą na całym półmisku.
(możemy użyć gotową mieszankę sałat) Na sałacie rozkładamy kurczaka, na kurczaka dajemy pokojonego w półplasterki ogórka wraz ze skórką, następnie dokładamy pokrojoną rzodkiewkę na półplasterki, następnie dokładamy pokrojonego w duże kawałki pomidora (wcześniej sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry), na pomidora kładziemy kostki sera feta.
W misce mieszamy jogurt z majonezem, wciskamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Sos wylewamy na wierzch sałatki, a następnie posypujemy całość uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Smacznego!
P.S. świetnie smakuje z winem i grzankami:-)
Ta sałatka to poezja, od niej zaczynałam przygodę z Twoimi przepisami i wszyscy u mnie (absolutnie wszyscy!) ją pokochali :)) I żeby nie być gołosłowną - nie dalej jak wczoraj na kolację wciągnęliśmy z mężem po miseczce tej wspaniałości ;D
OdpowiedzUsuńKochana Kasiu! Bardzo się cieszę, że Wam smakowała, ja też ostatnio mam na nią smaczek :-)
OdpowiedzUsuń