Ta zupa jest słodka z pikantną nutką. Bardzo smaczna i banalnie łatwa w przygotowaniu.
Można ją z powodzeniem serwować gościom ;-)
Mój syn się nią objada i zawsze prosi i dokładkę! :-)
Składniki na ok 4-5 talerzy
1,5 litry wody
2 bataty
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 ząbek czosnku
kawałek pora
3 ziela angielskie
liść laurowy
sól
pieprz czarny
pieprz cayenne
Wykonanie:
Z jarzyn ugotować bulion, dodając odrobinę soli. Bataty obrać, pokroić w drobną kostkę i piec w piekarniku ok 15 minut w 180st. Po tym czasie dodać je do bulionu i gotować jeszcze ok 15 minut.
Wyciągnąć jarzyny, ziela i liść, zostawić ziemniaki i marchew. Zblendować, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cayenne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz