Do tej zupy krem chyba nikogo nie trzeba długo namawiać…
Jest pożywna, gładko-kremowa, łagodna i zwyczajnie bardzo pyszna!!!
Pracy przy niej niewiele (jak zwykle u mnie)
Potrzeba kilku chwil i możemy się nią delektować
Jest pożywna, gładko-kremowa, łagodna i zwyczajnie bardzo pyszna!!!
Pracy przy niej niewiele (jak zwykle u mnie)
Potrzeba kilku chwil i możemy się nią delektować

Składniki: (dla 3-4 osób)
3 duże pory
2 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
200ml mleka
2 łyżki klarowanego masła
20g pestek dyni
1/2 łyżeczki sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
3 duże pory
2 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
200ml mleka
2 łyżki klarowanego masła
20g pestek dyni
1/2 łyżeczki sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Ugotować bulion:
Włoszczyznę zalać wodą, dodać 2 ziela ,liść laurowy / Gotować 25 minut.
Wyjąć jarzyny liść i ziele. Zostawić sam bulion.
Ugotować bulion:
Włoszczyznę zalać wodą, dodać 2 ziela ,liść laurowy / Gotować 25 minut.
Wyjąć jarzyny liść i ziele. Zostawić sam bulion.
Pestki dyni uprażyć krótko na suchej patelni.
Białe części pora pokroić w plastry i dusić na maśle ok 10 minut- na wolnym ogniu.
Uduszony por dodać do bulionu, wkroić ziemniaki w kostkę, dodać sól i gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Dolać mleko (wcześniej dodać do niego kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać).
Całość zmiksować lub zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Nalać do miseczek, posypać pestkami dyni i posypać ulubionymi ziołami. (Można udekorować kleksem śmietany)
Uduszony por dodać do bulionu, wkroić ziemniaki w kostkę, dodać sól i gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Dolać mleko (wcześniej dodać do niego kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać).
Całość zmiksować lub zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Nalać do miseczek, posypać pestkami dyni i posypać ulubionymi ziołami. (Można udekorować kleksem śmietany)
Porada:
Jeśli zupa przed miksowaniem nie jest zbyt gęsta, odlewam nieco „wody”i miksuję gęściejszą część.
Konsystencja powinna być na tyle gęsta aby pestki dyni nie utonęły.
Jeśli zupa przed miksowaniem nie jest zbyt gęsta, odlewam nieco „wody”i miksuję gęściejszą część.
Konsystencja powinna być na tyle gęsta aby pestki dyni nie utonęły.
Mmm ;)))
OdpowiedzUsuń:-)))))
OdpowiedzUsuń