niedziela, 22 października 2017

Zupa krem z porów

Do tej zupy krem chyba nikogo nie trzeba długo namawiać…
Jest pożywna, gładko-kremowa, łagodna i zwyczajnie bardzo pyszna!!!
Pracy przy niej niewiele (jak zwykle u mnie)
Potrzeba kilku chwil i możemy się nią delektować :-)
Składniki: (dla 3-4 osób)
3 duże pory
2 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
200ml mleka
2 łyżki klarowanego masła
20g pestek dyni
1/2 łyżeczki sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Ugotować bulion:
Włoszczyznę zalać wodą, dodać 2 ziela ,liść laurowy / Gotować 25 minut.
Wyjąć jarzyny liść i ziele. Zostawić sam bulion.
Pestki dyni uprażyć krótko na suchej patelni.
Białe części pora pokroić w plastry i dusić na maśle ok 10 minut- na wolnym ogniu.
Uduszony por dodać do bulionu, wkroić ziemniaki w kostkę, dodać sól i gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Dolać mleko (wcześniej dodać do niego kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać).
Całość zmiksować lub zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Nalać do miseczek, posypać pestkami dyni i posypać ulubionymi ziołami. (Można udekorować kleksem śmietany)
Porada:
Jeśli zupa przed miksowaniem nie jest zbyt gęsta, odlewam nieco „wody”i miksuję gęściejszą część.
Konsystencja powinna być na tyle gęsta aby pestki dyni nie utonęły.

2 komentarze: