czwartek, 1 lutego 2018

Drożdżowe ciasto

Lubię dobrze zjeść. To fakt. Nie przeczę :-)
Dlatego często mam ochotę na coś "dobrego" Coś szybkiego i z prostych składników.
No tak... marzenie, bo większość przepisów, które zachęcają wyglądem, odrzuca mnie ilością dziwnych składników, których w mojej mieścinie na próżno szukać.
...Ale! Mam! Jestem genialna!
Lecę do kuchni. Będzie się działo!
Idziecie ze mną? No to raz, raz dziewczyny. Impreza będzie na całego. Jakieś winko się znajdzie
i jeszcze zatańczymy, żeby zbić kalorie :-))))
Dooobra, nie gadam dłużej. Do kuchni marsz! Za miski łap!

No to skoro jesteśmy już w komplecie to tak: Ola odmierza mąkę, Kryśka obiera ziemniaki....
...a ja? Ja będę mieszała :-)


Składniki na ciasto:
2 średnie ziemniaki
600g maki pszennej
dodatkowo 1 łyżka mąki
300ml wody
100ml mleka
1/2 kostki drożdży
3 płaskie łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
dodatki: oliwki, rozmaryn, sól do posypania
(można tez dodać suszone pomidory i ulubione zioła do ciasta- u mnie w tej wersji pominęłam ten krok)

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę lub sitko.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i dobrze mieszamy.
Do wysokiego naczynia wlewamy letnią wodę (ok37st) i letnie mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy na przynajmniej 15 minut.
Po tym czasie rozczyn dodajemy do mąki i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy zimne ziemniaki i wyrabiamy dłonią. Jeśli ciasto się lepi, oprószamy dłonie mąką. Pod koniec wyrabiania dodajemy 2 łyżki oliwy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy wyrośnie, przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i dłońmi dobrze posypanymi mąką wyrabiamy przez chwilę. Formujemy za pomocą wałka lub dociskając dłońmi na taki kształt jaki ma nasza blaszka (u mnie okrągły) i przekładamy ciasto do blachy- powinna być odpinana.
Zostawiamy ciasto na kolejne 15 minut. Następnie robimy palcem małe dołki i wciskamy w nie połówki oliwek. Smarujemy oliwą wymieszaną z wodą (proporcje na oko) posypujemy ziołami i solą- u mnie rozmaryn i sól himalajska. Wstawiamy do nagrzanego na 200st piekarnika na środkową półkę i pieczemy góra-dół 30 minut. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce, aby się nie spociło. Świetnie smakuje z oliwą lub masłem.

Możemy do ciasta dodawać ulubione dodatki, jeśli chcemy wzbogacić jego smak, dodatki takie jak suszone pomidory itd dodajemy na etapie mieszania ciasta w misce.


Smacznego!






1 komentarz: