Co na obiad? Odwieczne pytanie.
To było, tego nie lubimy... Znacie to?
Ja doskonale. Najlepsze obiady, to takie, które można odgrzewać,bez ryzyka zepsucia smaku lub konsystencji. Wtedy możemy gotować na dwa dni:-)
Jednym z takich obiadów jest to danie!
Pracy przy nim mało, a efekt zaskakuje:-)
Schab:
8 plastrów schabu
3 cebule
1 łyżeczka musztardy stołowej
1 łyżeczka miodu
spora garść żurawiny suszonej
300 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
cząber
czarnuszka do posypania
olej do smażenia.
Robię go w różnych wersjach. Dodając, odejmując. Eksperymentuję.
Ten sam schab można przygotować bez zapiekania.
Zamiast w piekarniku, obsmażam krótko na patelni, wkładam do dużego rondla, dodaję wszystkie składniki i duszę do miękkości pod pokrywką. Na koniec zalewam śmietaną z mąką.
Schab kroję w plastry i rozbijam tłuczkiem przez chwilę - nie może być zbyt cienki, ale kilka razy trzeba mu przywalić:-D
Doprawiam solą i pieprzem, smaruję olejem. Układam w dużym naczyniu żaroodpornym.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego na maksymalną temperaturę na ok 10 minut.
Na patelnię wrzucam 3 małe cebule w grube plastry. Duszę na 1 łyżce oleju ok 3,4 minut.
Posypuję cząbrem. Zalewam bulionem. Dosypuję garść żurawiny i dodaję musztardę wymieszaną z miodem. Całość wykładam na mięso. posypuję czarnuszką i zapiekam ok 2,5 godziny pod przykryciem. Po tym czasie, mieszam śmietanę z mąką, hartuję bulionem z mięsa, mieszam
i zalewam całość. Piekę lekko nakryte folią aluminiową ok 30 minut.
Kolorowy ryż:
1 torebka ryżu
kilka plastrów boczku
2 kolorowe papryki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
carry
tymianek(można pominąć)
sól
pieprz
Ryż gotuję wg. przepisu na opakowaniu.
Papryki kroję w kostkę, wrzucam na patelnię z olejem i podsmażam na małym ogniu ok 10 minut aż zacznie się rumienić skórka. Boczek kroję w kostkę i wytapiam chwilę na patelni.
Cebulę siekam w drobną kostkę, duszę do miękkości ( nie rumienię), po 2 minutach od wrzucenia na patelnię dodaję przeciśnięty czosnek. Wszystkie składniki łączę, mieszam. Dodaję curry, sól, pieprz, tymianek. Mieszam. Dodaję ugotowany ryż.
Smacznego.
Mmm..kulinarne posty to jest to ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne te twoje przepisy i takie łatwe do wykonania.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuń