wtorek, 13 lutego 2018

Pieczony schab z kolorowym ryżem curry

Co na obiad? Odwieczne pytanie.
To było, tego nie lubimy... Znacie to?
Ja doskonale. Najlepsze obiady, to takie, które można odgrzewać,bez ryzyka zepsucia smaku lub konsystencji. Wtedy możemy gotować na dwa dni:-)
Jednym z takich obiadów jest to danie!
Pracy przy nim mało, a efekt zaskakuje:-)



Schab:

8 plastrów schabu
3 cebule
1 łyżeczka musztardy stołowej
1 łyżeczka miodu
spora garść żurawiny suszonej
300 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
cząber
czarnuszka do posypania
olej do smażenia.


Robię go w różnych wersjach. Dodając, odejmując. Eksperymentuję.
Ten sam schab można przygotować bez zapiekania.
Zamiast w piekarniku, obsmażam krótko na patelni, wkładam do dużego rondla, dodaję wszystkie składniki i duszę do miękkości pod pokrywką. Na koniec zalewam śmietaną z mąką.

Schab kroję w plastry i rozbijam tłuczkiem przez chwilę - nie może być zbyt cienki, ale kilka razy trzeba mu przywalić:-D
Doprawiam solą i pieprzem, smaruję olejem. Układam w dużym naczyniu żaroodpornym.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego na maksymalną temperaturę na ok 10 minut.
Na patelnię wrzucam 3 małe cebule w grube plastry. Duszę na 1 łyżce oleju ok 3,4 minut.
Posypuję cząbrem. Zalewam bulionem. Dosypuję garść żurawiny i dodaję musztardę wymieszaną z miodem. Całość wykładam na mięso. posypuję czarnuszką i zapiekam ok 2,5 godziny pod przykryciem.  Po tym czasie, mieszam śmietanę z mąką, hartuję bulionem z mięsa, mieszam
i zalewam całość. Piekę lekko nakryte folią aluminiową ok 30 minut.

Kolorowy ryż:

1 torebka ryżu
kilka plastrów boczku
2 kolorowe papryki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
carry
tymianek(można pominąć)
sól
pieprz

Ryż gotuję wg. przepisu na opakowaniu.
Papryki kroję w kostkę, wrzucam na patelnię z olejem i podsmażam na małym ogniu ok 10 minut aż zacznie się rumienić skórka. Boczek kroję w kostkę i wytapiam chwilę na patelni.
Cebulę siekam w drobną kostkę, duszę do miękkości ( nie rumienię), po 2 minutach od wrzucenia na patelnię dodaję  przeciśnięty czosnek. Wszystkie składniki łączę, mieszam. Dodaję curry, sól, pieprz, tymianek. Mieszam. Dodaję ugotowany ryż.

Smacznego.

3 komentarze: